Öppettider: Mån-tors: 8.15-16.30. Fre: 8.15-16.00

Ljuskollen

Lär dig förstå begreppen inom belysningsvärlden

2020-10-08

Vi har tidigare gått igenom de vanligaste märkningarna som fordonsbelysning brukar ha. Nu är det dags att lära sig förstå olika begrepp som används i den ibland något komplicerade världen av fordonsbelysning. Här är de begrepp som vi tycker du bör ha koll på.

Läs mer...

Lär dig förstå begreppen

 

 

Få full koll på märkningarna

Full koll på ljusmärkningarna

2020-09-25

ECE? IP, RoHs och EMC? Vi vet att det inte är lätt att hålla koll på märkningarna på dagens fordonsbelysning. Än mindre på vad de betyder. Vi hjälper dig förstå de vanligaste märkningarna. 

Läs mer...

 

 

Checklista inför köp av extraljus

2020-09-09

Med hösten kommer mörkret, och med mörkret kommer ett ökat behov av bra ljus. I alla fall om vi pratar bilkörning. Att investera i bra belysning till ditt fordon är att investera i en säkrare bilåkning för både dig och dina medtrafikanter. Här kommer våra tips för att du ska slippa famla i mörker när du köper extraljus.

Läs mer...

Checklista extraljus

 

 

Lumen lux watt

Hur mäts ljus?

2020-01-06

Lumen, lux och watt är vanliga parametrar som används för att utläsa hur bra en ljusramp är. Nu är det inte så enkelt som att ett tillräckligt högt angett värde på någon av dessa faktiskt säger något om hur lampan lyser. 

Läs mer...

 

 

Är dyrare extraljus bättre?

2019-11-22

Extraljus och ledramper finns i alla prisklasser, men följer ljusutbyte per automatik priset? Svaret är både ja och nej. Det är många parametrar som spelar in, t ex risk för radiostörningar, ljusbild, materialval och miljöaspekter.

Läs mer...

Skillnad dyra och billiga extraljus

 

 

Håll dina extraljus i trim

Så håller du dina extraljus i trim

2019-11-14

Montering av extraljus är ofta en stor investering i både tid och pengar. Se därför till att de håller länge genom att följa våra tips vad gäller till exempel automattvätt, stenskottsskydd och polering. 

Läs mer...

 

 

Runt extraljus eller ledramp

2019-11-07

Ljusramper har vuxit betydligt i förmån för runda extraljus de senaste åren. Det är dels en fråga om mode och design, dels en anpassning efter sensorer för parkeringsvarnare, adaptiva farthållare och annan elektronik som finns i många moderna bilar.

Läs mer...

Runt extraljus eller ledramp

 

 

Minska radiostörningar från extraljus

Så kan du minska radiostörningar från extraljus

2019-10-24

Radiostörningar är ett vanligt förekommande problem med extraljus och ledramper. Det kan ofta te sig ganska förbryllande när samma extraljus fungerar problemfritt i ett fordon, men stör ut hela radiokanaler i ett annat. 

Läs mer...

 

 

Öka din säkerhet - lys upp vägen

2019-09-11

Viltet på vägarna ökar och så även olyckorna. Under 2018 inträffade hela 63750 inrapporterade olyckor i landet (Nationella Viltolycksrådet). Djur är oberäkneliga, men det finns en del hållpunkter att följa för att undvika tillbud.

Läs mer...

Se vilt på vägen tidigare med extraljus

 

 

Varningsljus - en räddare på vägen

Varningsljus i trafikens tjänst

2019-09-06

De lyser längs våra vägar som fyrar i mörkret, eller i ljuset för all del, varningslamporna. Kärt barn har många namn och lamporna benämns omväxlande som till exempel blixtljus, varningsljus, rotorfyr, saftblandare, varningslykta och groggblandare. Som trafikant är de en välbekant syn som varnar för arbetsfordon och risk för oskyddade arbetare på vägbanan när underhållsarbete på vägarna pågår. 

Läs mer...