Sommaröppettider: Mån-fre: 8.15-16.00.

På grund av rådande omständigheter och mindre personal kan det tills vidare ta längre tid än vanligt att nå vårt kundcenter via telefon. Du kan som vanligt kontakta oss via e-post eller lägga din beställning i vår e-handel. Vår målsättning är förstås att du som kund skall känna av detta minimalt och få fortsatt god service. Tack för din förståelse! Läs mer om hur Corona-viruset kan påverka våra tjänster här.

Frågor & svar - Belysning

Vad är skillnaden mellan LED, xenon och halogen?
LED, xenon och halogen är tre olika ljustekniker för belysning:
- Halogen är traditionella glödtrådslampor som ofta har ett lågt pris, men också kortare livslängd än xenon och led.
- Ljuset i en xenon/hid/gasurladdningslampa alstras genom en glaskolv fylld med xenongas. De har lång livstid och låg strömförbrukning.
- LED har låg strömförbrukning, mycket lång livstid och hög driftsäkerhet i kombination med hög vibrationstålighet och är därmed i princip underhållsfria.

Vad är klass 2?
Klass 2 är en funktion på stark frammarsch som innebär att det finns både dag- och nattläge. Det innebär att ljusstyrkan kan sänkas vid mörker för att inte störa omgivningen.

Vad är E-märkning?
E-märkning är ett godkännande som också anger användningsområde för lampan. Observera att lampan endast får lov att användas för det syfte som den är godkänd för. Några vanliga exempel på beteckningar:

Positionsljus: (E) + A
Blinkers fram: (E) + 1
Blinkers bak: (E) + 2
Blinkers sido: (E) + 5
Bromsljus: (E) + S
Bakljus: (E) + R
Kombination bak-broms: (E) + RS

Vad är referenstal?
Referenstal är ett värde som ges till helljus samt extraljus. Enligt ECE-reglementet får den sammanlagda summan av värdena på helljus och extraljus inte överstiga 100. I Sverige finns dock undantag för detta och det är enbart de ordinarie helljusstrålkastarna som inte får överstiga 100.

Vad är skillnaden på olika dioder som osram, philips lumileds och cree?
Osram, Philips lumileds och Cree är alla premiumalternativ för led.

När ska jag använda en extraljusramp och när ska jag använda ett runt extraljus?
Valet av ramp eller runda extraljus är först och främst en smakfråga, men fordonets beskaffenhet med avseende på var och hur elektroniken sitter och styrkan på plast/metall kan också spela in.

Vad är lumen och vad är lux?
Lux har blivit ett allt vanligare sätt att ange ljus istället för att bara titta på lumen som mäter den totala mängden ljus. Ett starkt ljus innebär inte per automatik ett bra ljus utan ljusbilden kan lika gärna vara ojämn med nästan bländande partier. Lux mäter ljusstyrkan inom ett specifikt område, vilket gör det till ett mer exakt verktyg som underlättar valet av rätt belysning för just ditt behov.

Vad är Kelvin?
Kelvin är måttenheten för färgtemperatur. Ju högre Kelvintal, desto kallare ljus. Som jämförelse avger en vanlig glödlampa ca 2700 K, en halogenlampa ca 3000 K och solljus mitt på dagen 5600 K.

Vad innebär IP-klassning?
IP-klassning är en internationell märkning som anger nivå på partikel- och vätskeskydd. Den första siffran betecknar partikelskydd (damm) och den andra vattenskydd.
IP5X Dammskyddad
IP6X Dammtät
IPX5 Spolsäker
IPX6 Spoltät
IPX7 Vattentålig, nedsänkt i 1 m djupt vatten i 30 min
IPX8 Tryckvattentät, nedsänkt i vatten upp till 3 m (exakt djup anges av tillverkaren)
IPX9K Skyddad mot högtryckstvättning

Vad innebär ECE?
ECE-reglementet är ett gemensamt system som överser att reglerna för belysning är likadana i hela Europa. 

Vad är skillnaden på en sidomarkeringslampa och ett positionsljus?
En sidomarkeringslampa sitter på sidan av fordonet för att visa sin närvaro från sidan. Den lyser orange.
Ett positions/breddmarkeringsljus visar bredden på fordonet och placeras så högt som möjligt på fordonets yttersta kant. Den lyser vitt framåt och rött bakåt.