Öppettider: Mån-tors: 8.15-16.30. Fre: 8.15-16.00. 

På grund av rådande omständigheter och mindre personal kan det tills vidare från och med onsdag 8 april ta längre tid än vanligt att nå vårt kundcenter via telefon. Du kan som vanligt kontakta oss via e-post eller lägga din beställning i vår e-handel. Vår målsättning är förstås att du som kund skall känna av detta minimalt och få fortsatt god service. Tack för din förståelse!

a
Aktuellt


a

Minska-storningar-nbb

        24 oktober 2019

Så kan du minska radiostörningar från extraljus

Radiostörningar är ett vanligt förekommande problem med extraljus och ledramper. Det kan ofta te sig ganska förbryllande när samma extraljus fungerar problemfritt i ett fordon, men stör ut hela radiokanaler i ett annat.

Dagens bilar är fullpackade med elektronik som innehåller olika spänningsomvandlare och mikroprocessorer. När radiosignalen är svag är risken större att elektromagnetiska störningar från extraljusen påverkar radion, vilket därmed särskilt drabbar bilister på landsbygden.

EMC- och CE-märkning av extraljus

EMC- och CE-märkning i extraljusen är inte någon garanti för störningsfrihet eftersom till exempel nätdelarna i radion respektive ljusen kan skilja sig avsevärt och därmed ”krocka” även om båda produkterna är godkända. Som exempel är vi  nog flera som märkt hur även laddare till mobiltelefoner kan orsaka radiostörningar.

Det gäller helt enkelt att tänka efter hela vägen så att all elektronik som installeras är EMC-märkt. Ett blixtljus som inte är märkt och inte tidigare har påverkat radion kan tillsammans med extraljuset plötsligt börja orsaka störningar. Ju mer elektronik, desto större risk för störningar – särskilt om den är omärkt.

Skillnad i kvalitet märks i störningar

Med det sagt kan det ändå vara stor skillnad mellan olika lampor. Konverterade extraljus och billiga, direktimporterade ledramper är särskilt drabbade av störningsproblem medan original extraljus och ljusramper från premiumsegmentet som NBB har stabila ballaster som minskar risken för störningar.

Förebygga störningar vid installation av extraljus

För att undvika radiostörningar finns det dock en del förebyggande saker man kan göra. Ett bra grundarbete vid installationen lönar ofta sig. Se först och främst till att det är bra jord vid ballasterna. Det är också vanligt att kontaktytorna vid den gamla lampan har oxiderat så det är alltid en god idé att rengöra dem och samtidigt kontrollera kabelskorna före installation. Vid kabeldragningen bör högspänningskablarna till lamporna om möjligt dras så att de inte går nära några andra kablar.


 

Extraljus i fokus