På grund av rådande omständigheter och mindre personal kan det tills vidare ta längre tid än vanligt att nå vårt kundcenter via telefon. Du kan som vanligt kontakta oss via e-post eller lägga din beställning i vår e-handel. Vår målsättning är förstås att du som kund skall känna av detta minimalt och få fortsatt god service. Tack för din förståelse! Läs mer om hur Corona-viruset kan påverka våra tjänster här.

Mellan 13/8 12:00 och 14/8 12:00 är kundcenter och lager stängt p.g.a inventering. Under tiden är du välkommen att lägga din order i vår e-handel eller via vår ordermail, order@abkati.se.

a
Aktuellt


a

Hemester

       09 juli 2020

Tips för en härlig bilsemester i Sverige

Vi ser alla fram emot en skön och välbehövlig semester i år. Med reserestriktionerna som följer i corona-pandemins spår kan vi räkna med att fler semestrar på hemmaplan och att vi får betydligt mer trafik på vägarna än vanligt under semesterveckorna. Här får du tips för en behagligare resa.

Handsfree för ökad säkerhet

Lagen om att man som förare inte får använda mobilen i handen under bilfärd trädde i kraft den 1 februari 2018. I många moderna bilar kan man koppla upp mobilen till bilen via bluetooth och handsfree fungerar också alldeles utmärkt. Vid användning av hörlurar bör man dock tänka på att ha enkla in ear-varianter som inte stänger ute omgivande ljud, så att alla sinnen fortfarande används i trafiken.

GPS – din interaktiva kartläsare

Tack vare GPS-tekniken är tiden då en person fick vara kartläsare i bilen sedan länge förbi. Om du inte har en fristående eller integrerad GPS i bilen finns det många bra varianter för mobiltelefonen. Se bara till att ha en bra mobilhållare så att du enkelt kan följa anvisningarna på skärmen utan att ta fokus från vägen. Det är också bra att ha en USB-ladapter som kan kopplas in i cigarettuttaget så att du kan ladda mobilbatteriet.

Kylbox inte bara för husvagnen

I dessa tider med social distansering är det en god idé att planera in stopp vid bra rastställen. En bra kylbox är guld värd inte bara vid campingtrippar utan även vid bilresor, vare sig det gäller att ha med sig matsäck för själva bilfärden eller proviant till sommarstugan. Det finns varianter i alla prisklasser, från de allra enklaste med kylklampar till olika modeller av eldrivna kylboxar som enkelt kopplas in i bilens cigarettuttag.

Minimera riskerna vid tillbud i trafiken

Det är viktigt att veta hur man ska agera om olyckan är framme, vare sig man är vittne till ett tillbud eller själv är inblandad. Först och främst gäller det att få en överblick av situationen och se om det finns skadade personer, om det läcker drivmedel från något fordon eller det finns andra risker. Sedan gäller det att slå på varningsblinkers och sätta ut varningstriangeln och eventuellt varningspuck och ringa 112 och vid behov utföra första hjälpen. Tänk på att man ska undvika att flytta personer som har skadats till räddningspersonal kommer.

Läs mer om hur du håller dig säker vid eventuella tillbud, om saker som kan vara bra att ha i bakluckan om olyckan är framme och hur du undviker viltolyckor.

Några sista tips

• Kontrollera att torkarbladen är bra och fyll på med spolarvätska. Det är gott om insekter på sommaren och om man har otur kan vindrutan snabbt kletas igen.
• Kom ihåg att ladda barnens surfplattor och spara ner en bra ljudbok eller podd så går resan snabbare för alla.
• Och sist men inte minst: Kom ihåg att ta med reservnyckeln! Det är svårt att tänka sig något mer retligt än att förlora nyckeln och inse att extranyckeln är kvar därhemma..