Öppettider: Mån-tors: 8.15-16.30. Fre: 8.15-16.00

a
Aktuellt


a

extraljus-i-trim

        14 november 2019

Så håller du dina extraljus i trim

Montering av extraljus är ofta en stor investering i både tid och pengar. Se därför till att de håller länge med våra enkla tips.

Regelbunden rengöring

Det bästa sättet att hålla sina extraljus i gott skick är att rengöra dem ofta. Om man väntar för länge kan smutsen fästa i små repor där den gror in i plasten och blir väldigt svår att få bort.

Kan man använda automattvätt med extraljus?

Generellt rekommenderas alltid handtvätt av ditt fordon. När det gäller extraljus är denna rekommendation ännu mer aktuell. Ofta påbjuds att all extrautrustning, även radioantenner, takboxar och så vidare, ska monteras av före tvätt för att garantin hos automattvätten ska gälla.

Vad gäller just extraljus är risken att lamporna lossnar eller skadas av borstarna. Om du ändå vill använda en automattvätt är det bra att tänka på att om den är äldre och lite sliten gäller det även sensorerna som inte läser av bilen lika bra och riskerar att missa extraljusen. Bra stabiliseringsstag där extraljusen monteras fast ordentligt minskar dock risken för skador.

Skydda linsen med stenskottsskydd

Har du inte redan stenskottskydd så är det en god idé att köpa till. De förlänger extraljusens livslängd avsevärt. Olika märken på extraljus har olika typer av stenskottsskydd. En del varianter är gjorda av gummimaterial eller färgad plast, ofta med namnet på lampan, som enkelt träs eller knäpps fast över lampan. Då måste man dock komma ihåg att ta av och på skydden. Ljusen är inte heller skyddade vid användning med den typen av skydd. Vi rekommenderar därför transparenta stenskottsskydd så är extraljusen alltid skyddade.

Polera upp glaset

Hur väl man än tar hand om sina extraljus riskerar de att bli repiga och mjölkiga med tiden. Om linsen är av polykarbonat (PC) kan man polera upp lampan precis som med bilens originallyktor.

 


 

Extraljus i fokus