a
Aktuellt


a

10 saker du bör ha i bakluckan i vinter

        

10 saker du bör ha i bakluckan i vinter

2021 är här och ännu håller pandemin ett stadigt grepp om oss. Vi rekommenderas fortsatt att undvika att åka tåg och buss i den mån det är möjligt vilket gör att många kanske använder bilen mer än vanligt i vardagen. Så här mitt i vintern är det bra att ha lite extra koll på vad man har i bilen för att vara så bra förberedd som möjligt på vintervägarna ifall något skulle hända.

Innan avfärd

Minska stressen genom att vara väl förberedd redan innan resan påbörjas. Om bilen står utomhus är det bra att ha en snöskyffel och snöborste till hands liksom isskrapa, låsspray och de-icer. Allra bäst för både miljö och bil är dock att ha ett bilvärmesystem med motorvärmare och kupévärmare.

Med barn i bilen är det ingen ovanlighet att lampknappen på innerbelysningen trycks igång, vilket ökar risken för urladdat batteri när man ska iväg. Kolla därför att du också har startkablar lättillgängligt om behov uppstår.

Vinterväglag

Väglaget kan förändras snabbt under resans gång. Kraftiga snöoväder påverkar trafiken väsentligt, men även lättare snöfall ger sämre sikt. I de södra delarna av landet är det vanligt med underkylt regn och plötslig ishalka hela vinterhalvåret, vilket kan skapa stora problem särskilt vid tät trafik. Försök alltid att hålla tillräckligt avstånd och anpassa hastigheten efter väder. Kom också ihåg att tunga fordon har en avsevärt längre stoppsträcka än en personbil. Innan du beger dig iväg ut på vintervägarna är det också en bra idé att byta spolarvätska till en med högre glykolhalt. 

Om olyckan är framme

Man kan inte råda över alla omständigheter och ibland sker tillbud i trafiken. Vare sig man själv är inblandad i olyckan eller hamnar i bilköer är det guld värt att ha sett över sin packning. Vid alla tillfällen är det bra att ha mössa, vantar och filt i bilen så man håller sig varm i vinterkylan om man tvingas stå stilla en längre tid och därmed har stängt av motorn. En pannlampa är också bra att ha lättillgänglig om det är mörkt ute.

Vid en olycka är det viktigt att snabbt märka ut olycksplatsen dels för att undvika följdolyckor, dels för att förenkla för bärgningsbil och eventuell räddningstjänst att hitta dig. Det är lag på att alltid ha varningstriangel i fordonet, men det är bra att också ha en varningspuck som tydligt signalerar olycksplatsen. Själv är det bra att ta på sig en varselväst när man lämnar bilen så man syns för förbipasserande.

Bra saker att ha i bakluckan:


Läs mer om vad du ska göra om olyckan är framme.

 


 

Bra att ha i bakluckan